Az ius soli megérkezik az Olaszországban született külföldi gyermekek számára


A kamara első igene előkészítette az olaszországi ius soli elfogadását, amely lehetővé teszi, hogy hazánkban született gyerekek bevándorló állampolgárként kapjanak olasz állampolgárságot

Ebben A Cikkben:

Ius egyedül a bevándorlók gyermekei számára

A kamara első igen előkészítette az utatius soli elfogadása Olaszországban, amely lehetővé teszi a hazánkban bevándorló állampolgárként született gyermekek olasz állampolgárság megszerzésére. Az ius soli-t most már több európai országban gyakorolják többé-kevésbé temperált formában; még Olaszországban is ez a törvényjavaslat, ha a Parlament jóváhagyja, tartalmaz néhány korlátozást.

De nézzük meg részletesen, hogy mi az újdonság, amely animált vitát teremtett a különböző politikai csoportok között. Az ius soli az ius sanguinis ellen van beállítva, ez az, amikor az állampolgárságot a származás határozza meg. Mint ismeretes, az ius soli fővárosa az Egyesült Államok, és ezt a jogot más amerikai államokban is alkalmazzák. A témát mindig vitatták meg és eddig Olaszország az európai országok között az egyik, amely a legszigorúbb szabályokkal rendelkezik; sőt, csak Franciaország gyakorolja az ius soli-t, ha azonban a szülők a területen belül születnek.

"Ius soli": A Kyenge választja a Balotelli-t (egy apát, aki nem ismeri fel a lányát)?

Olaszországban született kiskorúak, akiknek állampolgárságuk van

  • A bizottságban jóváhagyott új szöveg szerint azonban minden Olaszországban született gyermeknek állampolgársága lesz, feltéve, hogy a szülők közül legalább az egyik legalább öt évig tartózkodik, vagy Olaszországban született, és ott tartózkodik legalább egy évben.
  • Például, ha egy gyermek Olaszországban született olyan szülőktől, akik három éven át ott tartózkodtak, akkor kétéves állampolgár lesz.
  • Ezenkívül az olasz állampolgárságot a szülőknek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett nyilatkozaton keresztül kell jóváhagyniuk. És az életkor befejezését követő két éven belül lemondhat az olasz állampolgárságról, ha egy másik állampolgárság rendelkezik.

Az olasz talajon született gyermekek mellett a külföldön születettek is részt vesznek a reformban, de 12 évesen bevándoroltak Olaszországba: ebben az esetben az akaratnyilatkozaton túlmenően „legalább öt évig rendszeresen részt kell venniük az országos oktatási rendszerhez tartozó oktatási intézményekben, illetve a szakmai képesítés eléréséhez megfelelő szakmai oktatásban és képzésben”.

Ehelyett 12 és 18 év között Olaszországba érkezett gyermekek állampolgársággal rendelkezhet, ha legalább hat évig itt laknak, és „iskolai ciklusban vettek részt, a végső cím elérése mellett”. Kiszámították, hogy ha a rendelkezés ténylegesen hatályba lép, akkor egy millió új olasz gyermek lesz. A szöveg a 24 javaslat közötti szintézis eredménye, és Marilena Fabbri, a demokrata képviselő a korábbi 91/1992.

A mélyítés

  • a inkiesta
  • A kiadvány
  • La Stampa

Videó: